Merancang Untuk Berjaya.....

"Kita bangkit dari kegagalan, Kita belajar dari kekecewaan, Dan kita mesti mengerti dan memahami, Apa yang kita alami hari ini, Bukan bererti matinya semangat, Berkubur keyakinan begitu sahaja, Tapi dari rebahnya sekeping hati, Akan bangkit seorang insan, Mengangkat martabat maruahnya, Yakin akan dirinya, Menjulang kembali kekuatannya, Menggegar kembali jeritan dan laungannya... Allahuakbar...."

Assalamualaikum...

Hari ini pula aku nak bercerita mengenai KTN...
Aku pun xtau sangat pasal KTN, TAPI aku tau serba sedikit mengenainya selepas menjalani latihan praktikal di MPKK...

Hehehe....
Kanun Tanah Negara memang sinonim dalam dunia perancangan...
Memang selalu digunapakai...

Apa itu KTN??

Kanun Tanah Negara 1965 (KTN) merupakan satu akta yang terpenting erta mempunyai kuasa yang sangat luas dalam bidang pentadbiran tanah di negeri-negeri Semenanjung Malaysia. Tujuan utama akta ini adalah untuk memastikan wujudnya keseragaman perundangan dan polisi yang berkaitan dengan pentadbiran tanah serta penggunaanya, yang antara lain termasuk hakmilik, urusniaga dan kutipan hasil pendapatan daripadanya.


KTN iaitu akta 56 merupakan satu Akta terpenting serta mempunyai kuasa yang sangat luas dalam bidang pentadbiran tanah di negeri-negeri Semenanjung Malaysia.

Seperti pentadbirang tanah adalah berkait rapat dengan gunatanah,jadi telah dikategorikan gunatanah terbahagi kepada iaitu PERTANIAN, BANGUNAN DAN PERINDUSTRIAN.Dalam semua proses KM yang mana kesemua berkaitan tanah iaitu proses permohonan Tukar Syarat Tanah, Pecah Sempadan, Pecah Bahagian, Penyatuan Tanah dan Serahbalik Kurnia Semula dan lain-lain mengunapakai akta ini.

Namun, terdapat isu penyelarasan seperti proses Kebenaran Merancang berdasarkan Akta 172 ada terikat dengan peruntukan Kanun Tanah Negara (Akta 56) dalam Proses Permohonan Perancangan dan Pembangunan. Sebagai contoh,

"Perkara bagi permohonan Serahbalik dan Kurnia Semula (Seksyen 204A) memerlukan kelulusan Kebenaran Merancang (Akta 172) diselesaikan terlebih dahulu sebelum pertimbangan dibuat terhadap permohonan SBKS (Akta 56)"


So setakat ini pengenalan mengenai ilmu KTN...
hehehe..

Selamat belajar...
-P@y Che-

1 PerancanG:

CraZuKolf 4 All said...

minta share sedikit maklumat untuk buat tugasan ya,,!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian @ Pemberitahuan


Segala isi kandungan dan gambar-gambar di MUB's blog (Merancang Untuk Berjaya) ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada MUB's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi


Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998