Merancang Untuk Berjaya.....

"Kita bangkit dari kegagalan, Kita belajar dari kekecewaan, Dan kita mesti mengerti dan memahami, Apa yang kita alami hari ini, Bukan bererti matinya semangat, Berkubur keyakinan begitu sahaja, Tapi dari rebahnya sekeping hati, Akan bangkit seorang insan, Mengangkat martabat maruahnya, Yakin akan dirinya, Menjulang kembali kekuatannya, Menggegar kembali jeritan dan laungannya... Allahuakbar...."

Assalamualaikum...
Hari ini...

mungkin sudah hampir sebulan aku x post sebarang cerita baru...
maAF semua!!!
bukan ape... Sibuk sgt..... tapi yang paling sedeyh baru2 nih...
Aku buntu... coz laptop kesayangan aku 'sakit'..... HP CompaQ V3000...


"hanya tinggal kenangan"


Seiously.... Aku nanges.... coz tension giler... Sampay kol 'apak n mak' pown aku nanges... aku nanges bukan aku nih PONDAN tapi sedeyh mengenang nasib aku yang mengalami masalah same 1 tahun lalu pabila laptop aku 'sakit' dimana aku terpaksa hantar laptop aku tuh ke 'HQ laptop HP"... dalam pada masa yang same keje untuk disubmit terlalu banyak....

Kali ni,nasibnye berbeza... laptop kesayangan aku sakit ketika pertengahan semester... keje berlambak nk kene submit... btw... aku tetap bersabar!!
sory kawan2 tersyg... aku memang MoodY giler time tuh...

Payche: Assalamualaikum....
Apak: Waalaikumussalam...
Payche: Apak,laptop atih da rosak balik...
Apak: Rosak cmne?
Payche: Erm.. cam dulu... motherboard rosak(nada sedeyh)..

Erm... tapi ape kan daya.... aku berada dalam golongan yang sederhana... pada mulanya... apak n mak xtahu nak bantu camne coz kami hanya golongan yang sederhana... phm kan??maksudnye juz cukup2 makan jea...

Aku xtahu nak cakap camne... time tuh blackout giler otak aku... yang ade hanya 1.. usaha untuk guna pc or mane2 cc yang ade.. cukup sedeyh time tuh... jika member2 len,senang je diorang nk dapat bantuan dari family tapi aku.... erm.. aku perlu berdikari... xkan aku selalu hendak menyusahkan family...

So, aku berbincang dengan acik n angah untuk meminjam sedikit wang untuk membaiki laptop tersebut...... cukup aku berharap dari diorang kerana apak n mak ade sarankan aku untuk berbincang dengan diorang... aku tahu,diorang pun susah... namun, walaupun hanya tinggal 1 bulan setengah je lagi,desakan penggunaan laptop dalam kos pengajian ini merungsingkan aku... tapi aku tetap tabah dan ikhtiar.... akhirnya alhamdullillah... family aku terbuka hati untuk membantu aku.... aku meminjam RM1*** dari acik dan aku berjanji untuk membayarnye kerana aku tahu acik pun tidak mempunyai dwet yang banyak...

cukup aku syangi family aku!! masih teringat kata2 apak bila aku bertanya dari mana dapat dwet nih..
"Jangan ditanya dari mana datang dwet, yang penting pelajaran kamu... apak xkesah, apak,mak, n abng2 kamu akan cuba tolong kamu... akan kami ikhtiar atih...


begitula kata2nya... cukup menyayat hati aku... aku tak sangka begitu perasaan ayah terhadap anaknya... terima kasih banyak apak....
"akan aku balas setiap jasa dan pengorbanan family... aku berjanji tidak akan mensia-siakan ilmu yang aku dapat.... akan aku berbakti untuk family sehingga ke akhir hayat.... "


Nih laptop terbaru aku.... thanx apak,mak,along,angah,acik....
AcerAspire 4736Z....






Aku berharap korang yang masih ade mak n ayah... hargai lah diri mereka dan sayangi mereka sepertimana mereka menjga kita dulu ibarat menatang minyak yang penuh... ketika diorang masih ade,jagalah hati mereka...

Aku berharap aku dapat membalas segala jasa pengorbanan mak dan apak...

Salam
-P@y Che-

0 PerancanG:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian @ Pemberitahuan


Segala isi kandungan dan gambar-gambar di MUB's blog (Merancang Untuk Berjaya) ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada MUB's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi


Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998