Merancang Untuk Berjaya.....

"Kita bangkit dari kegagalan, Kita belajar dari kekecewaan, Dan kita mesti mengerti dan memahami, Apa yang kita alami hari ini, Bukan bererti matinya semangat, Berkubur keyakinan begitu sahaja, Tapi dari rebahnya sekeping hati, Akan bangkit seorang insan, Mengangkat martabat maruahnya, Yakin akan dirinya, Menjulang kembali kekuatannya, Menggegar kembali jeritan dan laungannya... Allahuakbar...."


 Assalamualaikum w.b.t...
Arini aku nak bagi respon kepada Akram yang meminta aku bagitau mengenai kepentingan planning dalam town planning....

Yang ini bukan aku cut n paste... tapi segala ilmu yang aku dapat dari tenet n dari lecturer UTM yang terbaik!!!!

 Selamat Berkongsi....Perancangan dalam Perancangan Bandar dan Desa
Perancangan dan pembangunan sejagat merupakan satu usaha dalam menangani kepincangan masyarakat dan menitikberatkan penjagaan alam sekitar di dalam pendekatan masa kini. Ini merupakan satu usaha untuk mengembalikan kesedaran perancangan bandar di sesebuah negara berdasarkan tamadun gemilang terdahulu dan mengambil kira aspek-aspek penting dalam perancangan sesuatu petempatan.

Setiap perkara yang kita lakukan mestilah berdasarkan suatu matlamat. Ini bermaksud perancangan juga mempunyai matlamat. Matlamat yang harus dipegang dalam perancangan adalah untuk "Mewujudkan keseimbangan di antara pembangunan fizikal dengan pembangunan insan dari segi spiritual dan nilai-nilai murni sejagat untuk kemajuan negara yang berterusan.”

Doktrin Pembangunan dan Perancangan Sejagat
Prinsip perancangan dan pembangunan sejagat adalah berasaskan nilai-nilai murni antara hubungan manusia dengan pencipta, manusia dengan manusia dan manusia dengan persekitaran. Prinsip ini digunakan sebagai rujukan di dalam merumus garis panduan dalam membuat keputusan, tindakan dan melaksanakan apa-apa aktiviti pembangunan.
 • · Prinsip Hubungan Manusia dengan Pencipta
Adil, ihsan, amanah dan berwibawa, perpaduan, menghormati ilmu dan mengingati Pencipta.
 • · Prinsip Hubungan Manusia dengan Manusia
Menghormati kesendirian dan pembahagian ruang, nilai menggalakkan pertemuan dan perkenalan, keamanan dan keselamatan, menghindari dari menyakiti orang lain dan menghormati hak orang lain, kerjasama, prihatin dan hormat-menghormati dan perundingan.
 • · Prinsip Hubungan Manusia dengan Persekitaran
Kebersihan dan keindahan, pemeliharaan alam sekitar dan perancangan sumber jaya asli yang berterusan, tidak membazir dan penggunaan sumber yang cekap.

Peranan Perancangan
 • · Kepentingannya Terhadap Pembangunan Insan
 1. Pembinaan kemudahan tempat ibadat, masjid, pusat pendidikan, perpustakaan dan lain-lain akan memberi kesan dan pengaruh kepada pembentukan nilai dan sikap manusia.
 2. Memelihara alam sekitar dari kemusnahan sebagai usaha menjaga dan menghargai anugerah Pencipta.
 3. Bentuk perancangan yang meletakkan elemen utama seperti masjid dan institusi pendidikan di tempat yang strategik, reka bentuk dan penataan seni yang melambangkan syiar.
 4. Menyediakan elemen dan kemudahan yang mampu menjalin hubungan rapat sesama manusia.

 • · "To create an efficient and integrated urban physical structures and a beautiful, confortable, save and sustainable environment to satisfy social and economic aspirations of its population as far as possible."
Efficient, Integrated & Balanced Physical Structure:
 1. Land Use Distributions
 2. Circulation & Communication Systems
 3. Amenities and Utilities.
Sustainable Environment:
 1. Keseimbangan Ecology (Development vs. Conservation )
 2. Keselamatan, kesihatan & keselesaan
 3. Keindahan

(Allahyarham Pak Amir @ PM Dr Amirruddin)

Kadang2... Teringat dengan arwah.. cukup terase kehilangannya... papepun... Arwah pak amir tetap lecturer terbaik!!!!.....

Selamat berkongsi....


-P@y Che-

2 PerancanG:

Nona Nadzirah Anak PakDin said...

sayu bila teringat arwah Pak Amir. ;(

Payche said...

same lar.. serius sedey....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian @ Pemberitahuan


Segala isi kandungan dan gambar-gambar di MUB's blog (Merancang Untuk Berjaya) ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada MUB's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi


Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998