Merancang Untuk Berjaya.....

"Kita bangkit dari kegagalan, Kita belajar dari kekecewaan, Dan kita mesti mengerti dan memahami, Apa yang kita alami hari ini, Bukan bererti matinya semangat, Berkubur keyakinan begitu sahaja, Tapi dari rebahnya sekeping hati, Akan bangkit seorang insan, Mengangkat martabat maruahnya, Yakin akan dirinya, Menjulang kembali kekuatannya, Menggegar kembali jeritan dan laungannya... Allahuakbar...."

Assalamualaikum...

Aduih... korang mesti pernah dengar pasal telur palsu... aku pun terkezut kot... biase la.. keje dengan Media nih... semua mende tau dulu... firstly kat Pulau Tikus, Pulau Pinang... Pada mulenye aku pun tarak percaya lol...
tapi last2.. betol kot..

so.. aku pun mule la search kat tenet.. 'Manufacturing Fake Eggs'... rupenye... mende nih da berlaku di China seawal tahun 2001... rupenye mende nih da lame da ade... baru tau... aduih... semua mende nak buat KLON.. nih baru telur, pasnih ape plak?? manusia??.... n korang nak tahu x, pasal ape diorang buat telur yang palsu nih.. sebenarnya.. semuanye disebabkan DUIT... kos buat telur palsu lebih murah kot...

so.. ade ar aku copy dari satu laman web nih.. gambar2 penghasilan telur palsu nih..

-----------------------------------------------------------------------------------
Yang nih.. bahan2 yang digunakan untuk penghasilan telur palsu nih.. Chemical material la katenye... kalsium karbonat, pati, damar, gelatin, tawas dan produk kimia lain.
Yang nih alat2 yang digunakan untuk membuatnye... yang oren tuh kalu xsiap aku la.. hahah.. "Raw egg into the mold to 2 / 3 full, put calcium chloride, colouring die, the egg appears on the film been announced"(bahasa ini aku kureng paham).. Telur kuning pulak dihasilkan menggunakan acuan yang korang boley lihat tuh.. Cecair pelik yang mengandungi kalsium klorida diguna...

Nampak x?? diorang gune acuan untuk buat telur kuning...

Selepas dibiarkan kering,kemudian cecair yang mengandungi kalsium klorida dijadikan sebagai telur putih.. ade nampak?? haha..

Selepas da kering plak.. disalut dengan Lilin Parafin?? entah.. ye kot.. untuk menjadikan kulit kepada telor...

Walau bagamanapun, telur tiruan masih tidak dapat menyamai telur yang betol3... haha~

So, teke yang mane yang tiruan or yang betol2... yang bertanda tuh yang tiruan kalu nak tau...

Nampak x.. telur yang tiruan nih pulak.. telur kuningnya.. lebih keras berbanding dengan yang telur asal... korang nak makan telur yang macam nih?? aduih..

Ha.. tengok kulit dan isi dalam.. ade beza bukan...

nampak x kepejalan yang dimilik oleh telur tiruan ini.. aduih... so, hope korang semua paham k!!


p/s : Mengapa membuat telur palsu?

Kerana wang. Kos telur palsu adalah hanya 0,55 Yuan / kg, sedangkan telur pasaran 'harga sesungguhnya adalah Yuan 5,6 / kg. Kes makanan masalah dan keracunan makanan secara meluas dilaporkan di Benua China selama beberapa tahun terakhir. Pada tahun 2001, ada 185 kes keracunan makanan, mempengaruhi sekitar 15.715 orang dan menyebabkan 146 kematian. Kes-kes dua kali ganda pada tahun 2002. Pada tahun 2003, jumlah kes yang dilaporkan adalah sepuluh kali lebih dari itu pada tahun 2001, dan jumlah orang yang menderita adalah setinggi 29.660, termasuk 262 kematian Kini September 2008 Hampir 53.000 anak-anak China sakit dari susu yang tercemar; 4 telah meninggal.
 
-P@y Che-

2 PerancanG:

mykhalis said...

mujurlah memang takde di Malaysia

KISAH SUKSES IBU HERAWATI said...

Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian @ Pemberitahuan


Segala isi kandungan dan gambar-gambar di MUB's blog (Merancang Untuk Berjaya) ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada MUB's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi


Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998