Merancang Untuk Berjaya.....

"Kita bangkit dari kegagalan, Kita belajar dari kekecewaan, Dan kita mesti mengerti dan memahami, Apa yang kita alami hari ini, Bukan bererti matinya semangat, Berkubur keyakinan begitu sahaja, Tapi dari rebahnya sekeping hati, Akan bangkit seorang insan, Mengangkat martabat maruahnya, Yakin akan dirinya, Menjulang kembali kekuatannya, Menggegar kembali jeritan dan laungannya... Allahuakbar...."

Assalamualaikum..

hampir 3 minggu aku terkandas.. walaupun ade idea n ilmu untuk dikongsikan..

Disebabkan keasyikan bekerja + bersukan sehingga membawa padah yang mungkin memberi kesan dalam jangka masa panjang...

Setelah penat membuat rawatan moden n tradisional.. baru aku paham ape yang terjadi..

 ACL aku koyak...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Apa Itu ACL ?

ACL (Ligamen anterior cruciate) adalah salah satu daripada empat ligamen utama lutut. ACL adalah penting kepada kestabilan lutut. Mereka yang cedera ACL sering mengadu lutut mereka tidak selesa sepertia keluar dari tempurung atau sering meletup dan kadang kala sakit ketika membuat aktiviti. Oleh itu, ramai pesakit yang memikul memilihrawatan pembedahan untuk merawat kecederaan ini.

Apa itu ACL?

 Bagaimana ACL Boleh Berlaku ?

ACL koyak adalah kecederaan yang berkaitan sukan kebanyakannya, tetapi ada juga yang disebabkan oleh kemalangan lain seperti kemalangan jalan raya. Kira-kira 80% daripada ACL koyak yang berkaitan sukan yang mana kecedaraan timbul tanpa sentuh dengan pemain lain pon iaitu kecederaan yang berlaku tanpa melibatkan atlet lain, seperti terjahan dalam bola sepak. Selalunya ACL koyak berlaku apabila pesakit mendarat daripada lompatan atau menukar arah secara tiba-tiba, dimana seluruh beban tertumpu diatas lutut, sekiranya pendaratan atau pergerakan melebihi limit sepatutnya, seluruh beban badan akan tertumpu pada ligamen sehingga menyebabkan koyak sehingga pesakit merasakan lutut terkeluar ketika kecederaan berlaku.

 Tanda-tanda ACL Koyak ?


Diagnosis ACL yang koyak dibuat dengan beberapa kaedah. Pesakit ACL koyak sering mengalami kecederaan lutut seperti kecederaan yang sering berkaitan sukan. Mereka mungkin telah merasai lutut meletup "pop" di lutut mereka, dan lutut biasanya terkeluar dari lokasi asal. ACL yang koyak akan menyebabkan bengkak dan sakit lutut. Atas pemeriksaan, doktor anda boleh melihat tanda-tanda ketidakstabilan lutut. Ujian khas tekanan pada lutut oleh Doktor dapat mengesan kawasan ligamen yang koyak. Untuk lebih tepat, MRI juga boleh digunakan untuk menentukan sama ada ligamen koyak, dan juga untuk melihat tanda-tanda kecederaan yang berkaitan dalam lutut.

Apakah Rawatannya ?


ACL koyak tidak semestinya memerlukan pembedahan. Terdapat beberapa faktor penting yang perlu dipertimbangkan sebelum menjalani pembedahan ACL. Pertama, adakah anda kerap melakukan aktiviti yang biasanya memerlukan ACL berfungsi? Kedua, adakah anda mengalami ketidakstabilan lutut? Jika anda tidak melakukan sukan yang memerlukan ACL, dan anda tidak mempunyai lutut yang tidak stabil, maka anda mungkin tidak memerlukan pembedahan ACL.
Ada pendapat Doktor yang mengatakan jika ACL koyak sebahagian, maka pembedahan pembinaan semula ACL mungkin tidak perlu. Cukup lah hanya Fisioterapi sahaja.
Ada juga pesakit yang mengalami kesakitan di ACL mereka mula sembuh dalam masa beberapa minggu kecederaan. Individu-individu ini mungkin merasa seolah-olah lutut mereka adalah normal semula, tetapi masalah dengan ketidakstabilan mungkin berterusan. Kecederaan boleh dialami jika melakukan aktiviti lasak sedikit seperti berlari atau mendaki.


 Kebiasaannya, pembedahan keatas pesakit ACL dilakukan dengan menamakan "Reconstruction ACL" atau pembinaan semula. Untuk pengetahuan, ligamen tidak akan sembuh semula melainkan ia dibina semula menggunakan tendon lain atau ligamen untuk menggantikan ligamen yang koyak. Kebiasaan ligamen di bawah peha digunakan untuk menggantikannya. Kadar penyembuhan untuk pesakit sembuh dari kecederaan ACL selepas pembedahan adalah lebih dari 90% tanpa mempunyai komplikasi lain.

Kesannya??



Berat badan aku pasti kembali naik!!..

Aku tak boleh berlari...

51 PerancanG:

Acher Md Som said...

Bape lame lepas injured boleh jalan?

faizal hamid said...

2 minggu.. tapi makan bulan jgk, kaki xbule lipat sepenuhnya..

Acher Md Som said...

So skrg boleh berlari tak bro? Saya still attend fisio lepas 5 bulan kena ACL. Cangkung & lompat sakit lg. Cuma jalan kekadang terasa sakit.

abdul fatah said...

Aku dah sbulan wat reconstruction acl ni..first aku kne lateral colateral ligamen(LCL) mase men bola pdang...doc nasihat rehat 3 or 4 bln bg betol2 sembuh..tp aku degil x smpai 2bln g main blk..lps tu dh kne lg skali mkn acl terus..xleh blari..g wat MRI kuar report acl koyak hampir putus..tpakse la operate..dh sbulan bru bleh lps tongkat..ari2 kne wat fisio yg die ajar..3 bln mgkin bru ilang sakit..6bln mgkin bleh bsukan..tgk keadaan..doakan aku cpt sembuh ye..hehe..sekadar berkongsi

Rai said...

thanks for the info anyway..

tak pernah experienced ACL cuma pernah operate sebab meniscus tear last year.

almost a month juga tidak boleh berjalan elok. kena attend fisio.

now alhamdulillah dah ok.

-rai-
www.blograidah.com

amyrul syafiq said...

Smlm sye salah landing ketika tanduk bola..mmg ade bunyi pop n skit..tpi x nmpk bengkak plk..ini acl ke??

MUHAMMAD FIRDAUS MOHAMED KAMIL said...

bru je lpas kena, ingt dh xbleh aktif sukan dah lpas ni... truk jgk ye, ingtkn biase2 je...

mohd hazmil hazmil said...

Good info

Ieda Lydawati said...

Salam, nak tanya sy cedera lutut semasa menukar arah main netball.. Dah 3 minggu masih sakit dan x leh jalan.. Nak tanya memang kena operate baru leh jalan semula ke?

faizal hamid said...

Wslm.. Cube dptkan rawatan di pakar ortopedik kerajaan ataupun hospital swasta.. Kalau ada medical card lg baik, masuk ward, kalau konfem, teruskan la operate.. Kalau ACL, lutut konfem bengkak dengan keadaan mendadak, kemudian kita akan sukar berjalan mahupun nk luruskan kaki.. ACL mmg memerlukan masa yg lama untuk pulih kecuali dengan operation.. Dinasihatkan suapay bt jugak operation, sbb kecederaan ACl ini boleh memberi kesan kepada kite pabila usia meningkat kelak..

Hakime ya'acob said...

Salam. Maaf bertanya. Sy baru selepas menjalani pembedahan lbh kurang 3 bulan yang lepas. Tetapi smpai ke hari ini kaki masih tidak boleh untuk bengkok rapat dan masih bergoyang. Adakah berkemungkinan ianya telah putus semula atau pun masih di peringkat awl proses penyembuhan.

mohammad wildan said...

Assalam..nak tnya, sy terkena hentakan kuat semasa bermain futsal.Lutut kanan sy amat sakit sampai lutut tidak boleh lipat ke belakang.. slepas 3 hari sudah boleh lipat n berjalan sperti biasa..tetapi masih terasa sakit..tidak lah sakit sgt, tp klau tendang bola rasa sakit... adakah lutut sy terkoyak? N agak2 smpai bila kena rest dr sukan lasak? Last soalan, perlukah jalani pembedahan ? Tlg jwb.. *risau 😔

mohammad wildan said...

Assalam..nak tnya, sy terkena hentakan kuat semasa bermain futsal.Lutut kanan sy amat sakit sampai lutut tidak boleh lipat ke belakang.. slepas 3 hari sudah boleh lipat n berjalan sperti biasa..tetapi masih terasa sakit..tidak lah sakit sgt, tp klau tendang bola rasa sakit... adakah lutut sy terkoyak? N agak2 smpai bila kena rest dr sukan lasak? Last soalan, perlukah jalani pembedahan ? Tlg jwb.. *risau 😔

Abdlah Halim said...

Bro nak tnya ko ok dah ke..ak pun kena sama macam ko.. g hspital sruh tnggu 2 mnggu lagi..bru bleh buat mri.

Wafi Zainal said...

Assalamualaikum bro.. Acl dah koyak atau putus tu... Sy tangguh2 bt pembedahan selama 4 tahun.. Dlm tempoh tu byk x jgk la terseliuh blik..last skali bila da skt sgt.. Suh doc operate.. Ni dah 6 minggu.. Kaki masih sakit sbb doc ckp mcl acl dgn 1 lg ligimen sy rosak terus sbb bila acl dah putus.. Efect pd ligemn lain.. Menyesal tak bt awal.. Skrg kalo sy sembuh doc saran jgn main da bola.. Sy syorkan siapa yg ade tanda2 sakit tu bt la operate.. Bt awal mungkin jd kes kecik.. Bt lewat :( tak tau la apa nasib sy..

Wafi Zainal said...

Assalamualaikum bro.. Acl dah koyak atau putus tu... Sy tangguh2 bt pembedahan selama 4 tahun.. Dlm tempoh tu byk x jgk la terseliuh blik..last skali bila da skt sgt.. Suh doc operate.. Ni dah 6 minggu.. Kaki masih sakit sbb doc ckp mcl acl dgn 1 lg ligimen sy rosak terus sbb bila acl dah putus.. Efect pd ligemn lain.. Menyesal tak bt awal.. Skrg kalo sy sembuh doc saran jgn main da bola.. Sy syorkan siapa yg ade tanda2 sakit tu bt la operate.. Bt awal mungkin jd kes kecik.. Bt lewat :( tak tau la apa nasib sy..

Wafi Zainal said...

Assalamualaikum bro.. Acl dah koyak atau putus tu... Sy tangguh2 bt pembedahan selama 4 tahun.. Dlm tempoh tu byk x jgk la terseliuh blik..last skali bila da skt sgt.. Suh doc operate.. Ni dah 6 minggu.. Kaki masih sakit sbb doc ckp mcl acl dgn 1 lg ligimen sy rosak terus sbb bila acl dah putus.. Efect pd ligemn lain.. Menyesal tak bt awal.. Skrg kalo sy sembuh doc saran jgn main da bola.. Sy syorkan siapa yg ade tanda2 sakit tu bt la operate.. Bt awal mungkin jd kes kecik.. Bt lewat :( tak tau la apa nasib sy..

popo said...

salam.sy xcdnt mto,terbang.jth ats jalan.bgn2 tgk kt bla lutut da beralih..adakah hanya lutut sj atau kaki keting sy x tekeluar..bla bgn dr xcdnt.die masuk blik mcm biasa,ambulance dtg cek,tekan pijak.mcm tekeluar blik,mtk pendapat

Alif Hafizuddin said...

guys nak tnye. mohon ada yg respon. lutut saya tak bengkak tp td doktor ada kate maybe posible acl. setakat lepas kene injured lutut ni tsk pernah pulak bengkak sbb kalau ikut tanda2 acl ni lutut bengkak ape semua kan, tp saya skrg cuma tak boleh lurus kan kaki. td doktor check pun susah dia nak cakapacl cuma posible acl je skrg. mohon sape2 yg berpengalaman share and explain. sbb mmg nak sangat main bola lg. lg satu brape ye kos operation and brape kos kalau fisio kat hosp kerajaan ?

Ieda Lydawati said...

Sy telah jalani operation Acl reconstruction di hospital Ipoh.. Memandangkan sy penjawat awam byrn wad dan kos operation adalah percuma tetapi kos alat iaitu drill, skru , knee brace dan tongkat perlu dibayar sendiri = Rm 4900 .. Fisio percuma..kalau orang awam mungkin kena bayar rm5 setiap kali ulangan fisio
Nasihat sy sekiranya sukar kesan sama Acl, PCL atau meniskus seeloknya buat MRI..

Mohd Syukri said...

Asslamualaikum..sedare..saye acl koyakk...agak2 bleh sembuh cam biase ta..makan berape bulan eaa

Mohd Syukri said...

Asslamualaikum..sedare..saye acl koyakk...agak2 bleh sembuh cam biase ta..makan berape bulan eaa

Mohd Syukri said...
This comment has been removed by the author.
lan9181 said...

Wasalam bro, klu acl koyak or putus dia x blh sembuh sendiri melainkn bt operate ganti blk acl tu. klu acl koyak skit xpe, tp kena rehat lama dr aktiviti lasak. Lps 4-6 bulan masih lg sakit bt xtvt lasak better operate acl. Sy pn pd bulan lps kena acl koyak masa main bola, mggu ni kaki terkehel balik terus putus acl n meniscus koyak. Mggu depan sh nk operate ganti acl n repair meniscus.

lan9181 said...

Sedara kena bt MRI scan bru blh tau tahap kederaan lutut tu samaada acl koyak atau ligemen lain yg cedera. Sy pn cedera lutut masa main bola, masa kena tu lutut sakit sgt. X blh lurus n bengkok. Esoknye terus pegi scan MRI kt kpj klang.

lan9181 said...

Masa kena tu kaki sy x bengkak pn. Mmg x de kesan ape2 dr segi luaran. Dr report mri scan acl n meniscus sy koyak. Mggu lps lutut terkehel blk. Terus putus acl. Mggu dpn dh kena operate ganti acl. Berkaitan kos hopital kerajaan maybe 5-7k operate acl. Tp kena tggu masa yg lama utk operate sbb kena tuggu giliran, maybe sampai 2-3 tahun bri blh bt. Begitu jg bt MRI scan kt gov hospital, dlm setahun bru dpt scan. Better saudara pegi hospital swasta utk bt MRI scan. Kena pakai duit sendiri dulu la dlm 800-1000. Klu saudara jns aktif sukan mcm sy better pegi bt la. Sy pn sedih bila tau acl yg cedera. Maklum lah hari2 main bola. Lps injured acl x leh main terus selagi x operate.

Mohd Syukri said...

yekeeee..pastu kalau operate semue uh..kos die berapee?

Mohamad Izzaidi said...

Salam.sakit x bro?esok aku nak operate lutut.acl injury.harap cepat respon.hehe

Mohamad Izzaidi said...

Salam.sakit x bro?esok aku nak operate lutut.acl injury.harap cepat respon.hehe

~RH~ said...

Baru je 2 mggu lepas operation...esok buka jahitan dah...kes saya lagi sadis sbb saya punya tulang lembut...jadi doktor kata lepas 6 bulan baru boleh bengkok kaki n pijak...risau juga...takut lutut terus kaku...

~RH~ said...

Baru je 2 mggu lepas operation...esok buka jahitan dah...kes saya lagi sadis sbb saya punya tulang lembut...jadi doktor kata lepas 6 bulan baru boleh bengkok kaki n pijak...risau juga...takut lutut terus kaku...

Mohd Syukri said...

berape kos pembedhan dan scan mri?

Ikhwan Rizan said...

Assalamualaikum .. Lutut sya cedera smasa brmain bola .. Saya just buat larian pantas dn sepak bola .. Mlm tuh baru saya rasa sakit dan bengkak .. Sekrang dh surut .. Semalam sya cuba main futsal sbb nk tngok keadaan lutut saya .. Sya just dpt tendang bola sekali saja .. Kmudian lutut sya sakit balik .. Mohon pendapat org yg ada pngalaman jwb msalah yg saya alami ..

Berangan Lagi said...

Assalam dah 2 mgu ni lepas operation tapi baru boleh lipat 50 darjah huhu sakit bagai nak mati ni huhu... Ada solution x utk fisio xnak sakit

Berangan Lagi said...

Assalam dah 2 mgu ni lepas operation tapi baru boleh lipat 50 darjah huhu sakit bagai nak mati ni huhu... Ada solution x utk fisio xnak sakit

Ieda Lydawati said...

saya dah 8 bulan lepas operation masih ada sakit dan berbunyi..masih solat duduk...g follow up check up dah kena OA (osteoarthritis)😭😭😭😭

Ieda Lydawati said...

dengan fisio akan mengurangkan sakit ...mula2 memang sakit...keep buat..sekejap pun x pe tp kena kerap..lama2 hilang sakit fisio tu

Ieda Lydawati said...

dengan fisio akan mengurangkan sakit ...mula2 memang sakit...keep buat..sekejap pun x pe tp kena kerap..lama2 hilang sakit fisio tu

Unknown said...

dah 3 bulan. tapi baru dapat bengkok 80%..normal ke ?

Shafiq Azhar said...

tuan, boh ais slalu..sblon exercise n slepas exercise...in shaa Allah mudah..sy da 7mggu..alhamdulillah kurang dah, bengkok pon rapat dah..cuma fokus skang bina otot ja.

Shafiq Azhar said...

kalau tekan kaki lg, ade sakit x?...ade repair meniskus skali ke?

Shafiq Azhar said...

kalau tekan kaki lg, ade sakit x?...ade repair meniskus skali ke?

fieza ieja said...

Askum,sya bru mnjalani operate ACL pg smlm..skrg msih di wad..btul ke ada sesetgah org xckp yg slpas ACL kta da blh berlari mcm biasa wlaupun da smbuh?ada jgk yg ckp kaki jd pndek sblh la..btul ke smua tu..just nk pndapat korang je..terima kasih

fieza ieja said...
This comment has been removed by the author.
MUHAMAD ILTIZAM said...

Salam betulkah yg operation ltut slepas smbuh kaki tak boleh lipat habis???

Mohamad Syakir Naim said...

hahaah.. laam jgk tu.. berdebor aku nk buat

nik zulfadli said...

salam..saya baru jalani OP ACL..skang dh minggu ke-2..alhamdulillah semua ok.. tp yang penting kene kuat semangat..kne ada satu motivasi untuk sembuh cepat..alhamdulillah dlm 2 minggu saya dh boleh bengkok kaki 90%..dlm 6 hari selepas OP ACL saya dh boleh tinggal tongkat..mula2 mmg sgt sakit..selepas tu insyaAllah ok..saya dpt kn rawatan di hospital tawakkal.. doctor sgt2 membantu n staff fisio pun sgt membantu..saya saran kn spe2 yg muda2 tu buat awal sbb ada satu patient tu dh umur 50an bru die nk buat OP n doctor pun x bg sebb umur dh tgi..skang dh setahun buat fisio sbb susah brjln susah naik tangga dan x bleh nk bersukan n saiz badan pun meningkat..apa2 pun buat awal ok..insyaAllah..

KISAH SUKSES IBU HERAWATI said...

Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

Ieda Lydawati said...

Sy dah setahun 7 bulan lepas operation ACL masih x boleh lipat habis.
Sekarang dah kena OA

Ieda Lydawati said...

Sy dah setahun 7 bulan lepas operation ACL masih x boleh lipat habis.
Sekarang dah kena OA

Zam santero said...

Buat ngan doc mane bos

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian @ Pemberitahuan


Segala isi kandungan dan gambar-gambar di MUB's blog (Merancang Untuk Berjaya) ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada MUB's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi


Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998