Merancang Untuk Berjaya.....

"Kita bangkit dari kegagalan, Kita belajar dari kekecewaan, Dan kita mesti mengerti dan memahami, Apa yang kita alami hari ini, Bukan bererti matinya semangat, Berkubur keyakinan begitu sahaja, Tapi dari rebahnya sekeping hati, Akan bangkit seorang insan, Mengangkat martabat maruahnya, Yakin akan dirinya, Menjulang kembali kekuatannya, Menggegar kembali jeritan dan laungannya... Allahuakbar...."



Temuduga SO or Penolong Pegawai Tanah NT27..


Gambar Hiasan

Assalamualaikum ...
Salam sejahtera, Salam 1 malaysia, Salam Perak Aman Jaya..

Mungkin diantara korang nak cari apa soalan-soalan Hint untuk temuduga SO..
Aku baru je menempuhinya... Dan selepas ini, aku tobat tak nak try bidang ini.. Harap Maklum..
Suatu diluar jangkaan apabila, budak plannning ditanya soalan yang merupakan makanan kepada student ukur tanah!!.. MASYAALLAH.. Ia adalah salah satu mimpi buruk pada aku..

Jika nak diterima dan berjaya dalam temuduga, anda perlu BERSAING n GRAB IT (PELUANG) yang ada ketika temuduga.. Memang aku GAGAL.. Isi borang maklumat temuduga pun last minit..

SO, tarikh keramat – 12/12/2012!!!.. Ingatkan hari bertuah tapi last-last, mimpi buruk dikala siang hari!! Berlangsung di Bilik Temuduga 2 di Pejabat SPA Perak..
 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Panel : Datuk (bekas Pengarah PTG Perak)
Calon : Mohammad Faizal B. Abd. Hamid

Calon : Assalamualaikum..  (err)
Panel : Waalaikumussalam.. sila duduk..

Panel : Mengikut result mase blaja, saya tengok bagus, kenape xsambung study ?
Calon : Study bila2 boleh, sy nak timbang ilmu dari kerja tuan..

Panel : Mohammad Faizal, sekarang bekerja sebagai Pembantu Tadbir di BERNAMA?
Calon : Maaf tuan, ade kesilapan sedikit pada borang tersbut.. Sekarang, saya menjawat sebagai Hahahahahahahahhahahaha di Unit PerakGIS, yang kini dibawah pentadbiran Pengarah JPBD Negeri Perak.

Panel : Oooo.. Unit yang ditubuhkan tuh? Di bangunan PTTC ye?
Calon : Betol tuan.. baru setahun jagung usianya..

Panel : Maknenye sebahagian dari program NALIS.. Agak-agaknya berjaya ke tujuan atau objektif NALIS setakat nih??
Calon : (Nak tanye pasal tanah or GIS nih, aduyai) Em... maaf tuan, dulu Nalis, sekarang nih MacGDI.. Malaysian Centre for Geospatial Data Infrastructure..  Bagi pendapat sy.. blablablaba..

Panel : Itu la, pada saya, matlamat sebenar tidak tercapai secara menyeluruh.. betol tak? Masih banyak jabatan dan agensi tak beri kerjasama kan.. tapi xpe, sekarang kita mula.. yang tadi tuh xmasuk pun dalam sesi temuduga nih.. hahaha... baik, sebenarnya, saya taknak beri jawatan ini kepada orang2 planning.. sbb sy perlukan orang yang mahir dalam Kanun Tanah Negara (KTN)..
Calon : Hehehe.. (Hanya mampu tersenyum)


Gambar Hiasan  

Panel : Boleh awak terangkan jenis-jenis  geran? Apa bezanya?
Calon : Geran nih ade *blabla*... Sementara, tetap *blabla*...

Panel : Ade berapa jenis tanah n kategori tanah?
Calon :  Tanah yang di daftarkan di *blabla*... Mengikut seksyen 52 KTN 1965, kategori pengguna tanah terbahagi kepada *blabla*...
Panel : Semua betol tapi kene tahu ade juga tanah pantai *blabla*...

Panel : Pernah dengar pasal TOL? Jelaskan...
Calon : Maaf tuan, sy xpernah..
Panel : Takkan xtau nih lah asas.. Lesen Pendudukan Sementara...
Calon : Istilah nih, sy xpernah dgr tp dalam istilah plannning memang ade.. *blabla*
Panel : Ha. Betol la tuh.. tp lesen nih diberikan untuk tanah kerajaan sahaja..
Calon : Betol tuan..

Panel : Rasenye cukup kot, dan awak pun boleh jawab soalan tanah nih walaupun dari bidang perancang.
Calon : Terima kasih tuan.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Oleh itu, kepada sesiapa yang bakal menduduki temuduga ini bersedia dengan SENJATA anda.. SENJATA itu ialah ILMU TANAH..

Sekian!!

7 PerancanG:

Noorkamilah A T said...
This comment has been removed by the author.
6shots said...

terima kasih di atas tips..
masa untuk baca nota dan buku semula..

6shots said...
This comment has been removed by the author.
faizal hamid said...

sharing tuk kegunaan bersama.. Gud Luck!!

Muhammad Faizal said...

so dpt x kerja tu?

Muhammad Faizal said...

so dpt x kerja tu?

KISAH SUKSES IBU HERAWATI said...

Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian @ Pemberitahuan


Segala isi kandungan dan gambar-gambar di MUB's blog (Merancang Untuk Berjaya) ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada MUB's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi


Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998