Merancang Untuk Berjaya.....

"Kita bangkit dari kegagalan, Kita belajar dari kekecewaan, Dan kita mesti mengerti dan memahami, Apa yang kita alami hari ini, Bukan bererti matinya semangat, Berkubur keyakinan begitu sahaja, Tapi dari rebahnya sekeping hati, Akan bangkit seorang insan, Mengangkat martabat maruahnya, Yakin akan dirinya, Menjulang kembali kekuatannya, Menggegar kembali jeritan dan laungannya... Allahuakbar...."

Assalamualaikum w.b.t

Hari ini pece nk berkongsi pasal temuduga Penolong Pegawai Perancang Bandar dan Desa edisi 2..

Pada minggu lalu hampir 2 minggu pihak JPBD dan SPA telah menjalankan proses temuduga di seluruh Malaysia.. Hari terakhirnya adalah pada 1 Mac 2013..

Seperti biasa, perkara yg tidak dijangka berlaku lagi.. hahaha...

Pastikan bersedia!!

__________________________________________________________________________

Calon : Assalamualaikum...
Panel 1 : Waalaikummussalam.. Faizal? Orang kuale jugak? (ada panel sebelum aku dari kuale jgk)
Panel 2 : Sebutkan nama penuh..

Calon : Saya Mohammad Faizal b. Abd. Hamid.. mmg berasal dri Kuala Kangsar.
Panel 1 : Could we start now?

Calon : yes!
Panel 1 : first, u should introduce urself.. describe urself.. in English..

In progress
Calon : ok.. I'm Faizal.. ............ (seterusnya)
Panel 1 : " jadi sekarang awak dlm jwtn yg sama? Knape nk pindah?"

Calon : its all about da services..
Panel 1 : ....  sebelum nih kerja di mana? Sbgi ape?

Calon : Saya dulu sebagai kerani je.. selepas 1 tahun 7 bulan baru dpt tawaran dari JPBD Perak..
Panel 1 : Jadi, mmg xde kaitan dengan kerja sekrg?
Calon : betol.. sy nk mencuba kerja dari bawah..

Panel 2 : so, boleh awak ceritakan skop kerja awak?
Calon : can I explain in BAHASA?
Panel 1 : boleh, if I ask in English but now I ask in bahasa, so, teruskan..

Calon : terima kasih tuan, jadi, berikut adalah skop kerja saya.. 1... 2.... 3.. 4.. 5.. 6. ..
Panel 2 : baik, jadi ape perbezaan pangkalan data unit awak dgn pangkalan data BMGN?
Calon : Sebenarnya....

Panel 1 : awak sanggup bekerja luar dari perak kalu berjaya tenuduga ini? Kekosongan bukan di Perak..
Calon : Insya ALLAH.. saya da byk kali merantau..

Panel 1 : awak masih bujang? Xde calon lg?
Calon : Masih belum pikirkannya.. nk tumpu pd kerjaya dulu..

Panel 1 : Itu sahaja dari kami,. awak ada ape2 soalan?
Calon : bla bla bla.. (Jangan ditanya apa yang aku tanya)

______________________________________________________________________________



Hope this post berguna pada mereka yang bakal menduduki temuduga Penolong Pegawai Perancang Bandar dan Desa...

Untuk pengetahuan semua, hampir 80% aku kene jawab dalam ENGLISH.. So, pada korang, prepare awal-awal!!!

Sekian...

6 PerancanG:

Kak Bunga said...

dulu interview pen.peg tanah...soalan lebih kurang macam ni.tapi masa tu belum matang...jawapan pun carca marba...gud luck ye!

faizal hamid said...

Hee... same jea.. ini pun saje nk timba pengalaman.. ^_^

Hafiz Hafizol said...

All the best...


Tak pernah lagi intervew jwtn gomen..


awak tanya dia apa? nak tahu sangat nie.. hihihik!

Faraheen Harlem said...

Boleh tnye ape yg byk interviewer tnye

Faraheen Harlem said...

Boleh tnye ape yg byk interviewer tnye

KISAH SUKSES IBU HERAWATI said...

Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian @ Pemberitahuan


Segala isi kandungan dan gambar-gambar di MUB's blog (Merancang Untuk Berjaya) ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada MUB's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi


Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998