Merancang Untuk Berjaya.....

"Kita bangkit dari kegagalan, Kita belajar dari kekecewaan, Dan kita mesti mengerti dan memahami, Apa yang kita alami hari ini, Bukan bererti matinya semangat, Berkubur keyakinan begitu sahaja, Tapi dari rebahnya sekeping hati, Akan bangkit seorang insan, Mengangkat martabat maruahnya, Yakin akan dirinya, Menjulang kembali kekuatannya, Menggegar kembali jeritan dan laungannya... Allahuakbar...."

Quantum GIS.. atau dikenali sebagai QGIS. Ia merupakan salah satu perisian (tool) GIS yang mesra pengguna dan dibawah lesen GNU General Public License. QGIS merupakan projek rasmi di bawah Open Source Geospatial Foundation (OSGeo). Ia berfungsi pada Linux, Unix, Mac OSX, dan Windows dan menyokong pelbagai data spatial  iaitu vektor, raster, format database dan sebagainya..




Bagi yang pernah menggunakan perisian GIS (Geograhical Information System), QGIS berbeza berbanding MapInfo, Global Mapper mahupun ArcGIS. Yang paling penting, QGIS adalah FREE..




Projek pembangunan QGIS bermula May 2002, sehingga kini, versi terbarunya adalah QUANTUM GIS 2.0 DUFOUR.. Klik pada link di bawah untuk melihat screenshot QGIS 2.0 ini.




 cantik la sikit daripada MapINFO, ArcGIS, mahupun Global Mapper.


QGIS menyokong pelbagai format data spatial seperti .tab, .cad dll, namun begitu, untuk proses EDITING, seharusnya data spatial tersebut adalah format shapefile - .shp ...

Berikut adalah tool utama dalam QGIS. Bukan sahaja untuk paparan, proses verifikasi, proses penyuntingan data spatial, menglabel, simbol, ia juga mampu dalam melakukan analisis GIS dan seterusnya menjadi paparan berbentuk peta dsb bagi memudahkan proses presentation..

 
 Akhir sekali, kita kene test dulu QGIS baru tahu.. Bagi yang tau menggunakan perisian GIS, sila lah try.. tak payah membazirkan duit untuk beli perisian berlesen.. Kepada GOVERNMENT AGENCY, sila lah berpindah kepada software ini, ia jugak adalah satu LANGKAH BERJIMAT.. ia adalah sgt2 digalakkan..

yang penting!!!!
apa yang ArcGIS buleh buat, QUANTUM GIS juga boleh..
apa yang MapINFO buleh buat, QUANTUM GIS juga boleh..
apa yang Global Mapper buleh buat, QUANTUM GIS juga boleh..
  

Sebagai contoh jabatan yang telah menggunakannya ialah UNIT PERAKGIS negeri Perak..

Selamat Mencuba.. download software secara percuma di website rasmi QGIS di atas.. bagi yang tak pernah menggunakan perisian GIS.. Tunggu post akan datang untuk tutorial penggunaan QGIS..

Terima Kasih.. Selamat Mencuba..

1 PerancanG:

KISAH SUKSES IBU HERAWATI said...

Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian @ Pemberitahuan


Segala isi kandungan dan gambar-gambar di MUB's blog (Merancang Untuk Berjaya) ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada MUB's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi


Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998